Gençlik Projeleri ile Ücretsiz Yurtdışına Nasıl Çıkılır?

sosyal inovasyon

Gittiğim eğitimlerde, bilgilendirme toplantılarında ve EURODESK Gençlik Bilgilendirme Ağına en fazla gelen soru tipi bu olduğundan, adım adım ve mümkünse sıkıcı olmadan buradan da cevaplamak isterim bu soruyu.

Öncelikle, Avrupa Komisyonu tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’de Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans)’ın yürüttüğü Gençlik Programları hakkında hiç bilgisi olmayanlar için özet niteliğindeki bilgiye linkten ulaşabilirsiniz:

Erasmus + Gençlik Programı

eu puzzle

18-30 yaş arasında iseniz, Avrupa’nın ve ortak olan diğer ülkelerin güzel bir şehrine istediğiniz konu ile ilgili ücretsiz olarak yurtdışına çıkabiliyorsunuz. 1 hafta ile 1 yıl arasında kaldığınız dönemde yeme-içme-konaklama ve yol masraflarınızı karşılayabiliyorsunuz. Ben bu yazımda kısa dönemli 1-2 haftalık gençlik projelerinden bahsedeceğim. Gençlik Projelerine ısınmak için, genelde proje yazmak yerine proje ortağı olmayı tercih edenler hayli fazla. Ben de böyle bir yol önerebilirim sizlere. 4 genç bir araya gelip “Resmi olmayan gençlik grubu” kurabiliyorsunuz. Hem de hiç bir bürokrasiye, tabiri caizse kağıt kürek işlerine, takılmadan başvurularınızı gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bunun için aşağıdakileri yapmanız gerekmekte:

  • Projeyi yürütecek 4 arkadaş bul ve bir gençlik grubu oluştur.
  • Grubuna güzel bir isim bul.
  • Erasmus + Programının en büyük değişikliği olan, ECAS Sistemine kayıt ol ve PIC kodunu 10 dakika içerisinde al. 
  • Grubun sistemde kaydı olduktan sonra, bir sonraki proje başvuru dönemin için ortaklarını ara. Ortak aramak için değişik veritabanlarını kullanabilirsin. Aşağıda bunlardan bazılarını göreceksin. Önerim, ülke ya da şehirden ziyade, senin ve ekibin için en uygun proje konusunu seçmen yönündedir. Çünkü sevdiğin bir projede aktif olarak rol almak, yurtdışında dilini kültürünü bilmediğin bir yerde 1-2 hafta kalıp sonra da Eyfel’in önünde fotoğraf çektirmekten emin ol daha keyiflidir. Merak etme, tecrübe kazandıkça bu klişelere de vaktin olacak.
  1. Eurodesk
  2. EURODESK Turkey (Beni şimdi ingilizce sayfalarla uğraştırmayın diyenler için)
  3. Youth for Europe (En çok önerdiğim veritabanı burasıdır. Çok nitelikli ve keyifli ortaklıklar bulabilir ve sürdürebilirsiniz. Hemen sisteme kayıt olup aramaya başlamak için ideal, ülkeye, şehre ve konuya göre aramak mümkün)
  4. OTLAS (SALTO programının gençlik projeleri için ortak arama platformudur. Çok rahatlıkla buradan da ortak bulabilirsiniz)
  5. EVS Database (EVS ayrı bir program olmasına rağmen, bu program için akredite olmuş kurum/kuruluşlar daha nitelikli ve büyük olduğundan, bu kurumlarla da iletişime geçip, potansiyel gençlik değişimleri projelerine ortak olabilirsiniz)
  6. Youth Networks Başka bir ortak arama platformu.
  • Grubunu, üyelerini ve çalışmalarınızı anlatan bir motivasyon mektubu ingilizce yaz ve bir mail formatı oluşturup, potansiyel bulduğun kuruluşlara gönder. (Burda temel olay, ilgili kişiye, mümkünse ismiyle hitap ederek ve neden o kurumu ve projeyi istediğini genel hatlarla anlatmaktır. 1 sayfayı geçmemesi ve özet olması önerilir.
  • Sana yanıt veren kuruluşlara, istedikleri bilgileri ve dokümanları, PIC kodun ve ortaklık formunu doldur ve gönder. Tüm projelere dönüş yapmadan önce, projenin gerçekleştiği dönemi kontrol etmeyi sakın unutma. Zira o günlerde çakışma olursa, proje geçtişten sonra proje ortağı olduğun halde katılımcı gönderemeyebilirsin.
  • İşte bu kadar, artık proje sonuçlarını takip etme zamanı geldi. Genel olarak proje son başvuru tarihinden 2 ay sonra sonuçlar açıklanır. Bundan sonra artık güzel planlar yapabilirsin.
  • Kesinleşen projelerin tarihlerine bakıp, pasaport ve vize başvurularına şimdiden başla. Dönemine göre yaşanan yoğunluklardan etkilenmemek ve son güne bırakmamak çok önemli. Zira herşey tamam olmasına rağmen gidemeyebilirsin.
  • Gitmeden önce o ülkenin kültürü, tarihi, şehrin özellikleri, iklim durumu hakkında bilgi al. Sonradan süpriz yaşamamak adına herşeye hazırlıklı olmalısın. Genelde en çok yapılan hatalar sıcak sanılan bir ülkenin soğuk bir şehrine yazlık kıyafetlerle gitmek, ulaşımı doğru planlamadığı için uçağı, treni kaçırıp alakasız bir şehirde beklemek ve orada kimle iletişime geçeceğini bilmediğinden kalakalmak gibi durumlardır. Bu tip heyecanlara daha ilk proje ortaklığında girmene gerek yok. Emin ol, ilerde bu tip şeyleri de yaşayacaksın, ama daha tecrübeli olduğun için bu sadece farklı bir heyecan olacak.

 

ve unutmadan, bol bol arkadaşlar, yeni ortaklıklar edinmeyi, gittiğin yerlerin fotoğraflarını çekmeyi, dokümanlarını arşivlemeyi unutma. İlerde yeni projelerin ve ortaklıkların için çok işine yarayacak. İyi Proje uygulamaları ve ortaklıkları info[at]tankutaslantas.com ‘a gönderirsen, buradan da, sosyal medya mecralarından da senin adına  yayınlayabilirim.

 

 

 

Tankut ASLANTAŞ

Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı

Leave a Reply