İnceleme: 15 Ücretsiz Web Konferans Aracı

Online Eğitim önünü alamaz bir hızla Türkiye’de yayılmaya devam ederken, bir yandan da kişilerin interaktif olarak tekil ve çoğul ortamlarda konferans verme ihtiyacı bulunmaktadır. Bunu bir çok profesyonel ve ücretli programla yapabileceğiniz gibi ücretsiz programlarla da çözebilirsiniz. Önemli olan neye, ne zaman ihtiyaç duyduğunuz.

Bu bağlamda sizin için derlediğim ücretsiz web konferans programlarını aşağıda bulacaksınız:

 1. AnyMeeting : 200 kişiye kadar online görüşme yapabileceğiniz, ücretsiz olarak ekran paylaşımı, VoIP ve Tele Konferans görüşmelerini edinebileceğiniz, görüşmelerinizi kaydedebileceğiniz bir platform. Fazlaca reklamların çıkması biraz can sıkabilir. Bunun için browser tabanlı bir add-filter edinmeniz sorunun bir kısmını çözüyor gibi. Pro sürümü edinilebilir. Özellikle işyerinizde bir yazılıma entegre edilmek için çok faydalı bir tool.

 

2. BigBlueButton: Üniversiteler ve akademiler için tasarlanmış uzaktaki öğrencileri de öğrenme sürecine dahil edebilen bir tool. Sunum hazırlama, entegre etme, fazla etkin olmasa da beyaz tahta uygulaması mevcut. Web tabanlı olması işinizi kolaylaştırıyor. Kendi uygulamanızdan kaynak kodları vasıtası ile BBB server’larına erişim de mümkün. Kapsamlı bir E-learning yazılımı oluşturmak isteyen developer’lar için tasarlanmış. Tek yapmanız gereken download kısmına girmek ve sizi ilgilendiren kısmı ile sürece başlamak.

3- Google+ Hangout Sıklıkla kullanıldığı için bize anlatılacak birşey bırakmasa da, 10 kişiye kadar ücretsiz web konferans yapabiliyorsunuz. Elbette mobil erişim de mümkün.

4- Managemeet: İşletmeler için daha uygun bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Web sitelerine girerken verilen güvenlik uyarısı biraz korkutsa da problem teşkil etmiyor. Gelecekte yapacağınız web konferanslarınızı düzenleyebileceğiniz, karşı tarafa bildirimde bulunabileceğiniz bir platform. Web tabanlı çalışması ve mobil destekli olması artıları olarak gösterilebilir.

5- Meetin.Gs : 6 katılımcıya kadar görüşme yapabilinen, dosya başı 5 MB’a kadar doküman paylaşımına izin veren ve skype entegrasyonu olan bir tool. Mobil kullanımı çok esnek ve isterseniz kişileriniz, e-mailiniz ve takviminizle de entegre olabiliyor. Her tipten kullanıcıya dönük bir yapıda tasarlanmış diyebiliriz.

6- MeetingBurner : Ücretsiz sürümünde 10 katılımcıya kadar reklamsız web konferans yapmak mümkün. Görüşmenizin analizini ve katılım oranını da alabiliyorsunuz. IOS ve Android için mobil uygulamaları mevcut. Hızı konusunda çok övünseler, adobe connect ile yarıştıklarını söyleseler de ücretsiz sürümü ile maalesef yanına yaklaşamıyorlar. Web sitenize entegre etmesi de hayli meşakkatli gözüküyor.

 

7- Mikogo: “Ekran paylaşımı hiç bu kadar kolay olmadı” diye bir iddiaları var. Artık birçok program ekran paylaşımını kolay hale getirdiği için çok da bir önem arz etmese de, sunum yükleme ve değiştirme özelliği ile bize Adobe Presenter tarzı bir kullanım rahatlığı sunuyor. Tabi ki bu bahsettiğim şekli ücretli sürümleri için geçerli. Ücret skalası ise katılımcı başına göre ve aylık hesaplanıyor. Özetle fazla profesyonel bulduğumuzu söyleyebiliriz.

8- ShowDocument : Web tabanlı, hızlı ve kolay kullanımı olan bir tool. Daha çok doküman paylaşımına olanak verdiğinden Amerikan tarzı Online Learning programlarına uygun tasarlanmış. Yazışmaları anlık olarak ilgili dile çeviriyor. Google Translate formatından daha fazla birşey beklemek mümkün değil. Mobil uygulamadan da giriş yapılabilir.  Şu an için sadece Android işletim sistemini destekliyor. Yeni mobil developer’lar aradığını da buradan duyurmuş olalım.

9- Sync.in : Dokümanlar düzenlenip paylaşıldığında anlık olarak diğer kullanıcılara da bu değişimi yansıtan bir program. Özellikle Proje sunumları ve beyin fırtınası, kartopu tekniği gibi etkileşim gerektiren süreçlerde faydalı bir kullanım alanı sağlıyor. Yine Amerika’da çok kullanılan “Document Conferencing” e bir örnek teşkil ediyor.

 

10- TokBox Video Chat: API ve Wigdet tabanlı çalışan, rahatlıkla web sitenize entegre edebileceğiniz Video Chat aracı. Ücretlendirmeyi görüşme dakikası üzerinden belirlemişler. 30 günlük ücretsiz sürümü mevcut.

11- Twiddla : Uygulama gerektirmeden, kullanıcı dostu şekilde web browser üzerinden web konferans yapmanızı sağlayan bir tool. “Burda konuşulanlar burda kalsın”cılar için tasarlanmış izlenimi veriyor. E-mail adresinizi vererek 30 günlük ücretsiz üye olabiliyorsunuz.

12- Vyew : Web konferans sırasında kullanıcı katkısını en üst düzeyde tutmak için tasarlanmış bir tool. Anlık olarak ya da offline şekilde doküman paylaşımına izin veriyor. Beyaz tahta uygulaması kolay ve herhangi bir marker kaleme entegre olabiliyor. Anlık kullanıcıya göre ücret skalası değişiyor. 30 günlük ücretsiz deneme seçeneği mevcut.

13- WebHuddle :VoIP’e izin veren browser tabanlı çalışan bir platform. Açık kaynak kodlu olduğu için yazılımınıza entegre edebilirsiniz.

14- Yugma : Ücretsiz sürümünde 30 dakikaya kadar bir kullanıcı ile görüşme yapabiliyorsunuz. Skype’a bir plug-in vasıtası ile entegre oluyor. Ancak uzun süredir bir gelişme ve değişiklik kaydedemediği için eski bir teknoloji halini aldı.

15- Zoho Meeting : Zoho’nun Web görüşmeler için ürettiği tool’u. Diğer Zoho tool’ları ile entegre olması onu bir adım öne geçiriyor. Örneğin proje yönetimi yaparken aklınıza takılan bir konu hakkında ilgili kişilere Zoho üzerinden web konferans isteği gönderebiliyorsunuz. Elbette ki ücretsiz sürümü için bu geçerli değil. Aylık kullanıcı sayısına göre ücretlendirme mevcut.

 

Tankut ASLANTAŞ

Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı

Leave a Reply