TÜBİTAK, Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) ile birlikte “Enerji ve Çevre” konulu proje yarışması düzenliyor.
Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Çevre Fonu (GEF) ile birlikte “Enerji ve Çevre” konusunda girişimci iş fikirlerinin yarışacağı ve destekleneceği uluslararası bir yarışma başlatıldı. Dünyanın en kapsamlı iş geliştirme platformu Global Cleantech Innovation Program (GCIP) tarafından düzenlenen yarışma, 2014 yılı itibari ile Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkede başlatıldı. Temiz teknoloji alanında gelecek vaat eden iş fikirlerinin yarışacağı yarışma, ilk olarak ulusal düzeyde düzenlenecek. Ardından Türkiye’nin en başarılı temiz teknoloji projesi, Silikon Vadisi’nde dünyadaki diğer projelerle yarışacak.
Yarışma, Fikri Olan Herkese Açık
Türkiye’de TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) koordine ettiği yarışma, bu yıl “Yenilebilir Enerji”, “Enerji Verimliliği”, “Atıktan Enerji Üretim” ve “Su Verimliliği” kategorilerinde gerçekleştiriliyor. Yarışmaya, bu alanlara yönelik yeni bir fikri olan veya bir ürün geliştirmeye çalışan öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve bireysel girişimcilerin yanında KOBİ niteliğindeki işletmeler de katılabilecek. Girişimciler, en az iki kişiden oluşan bir takım kurarak, TÜBİTAK’a başvuru yapabilecek. Başvuru için takım üyelerinden en az birisinin T.C. vatandaşı olması veya Türkiye’de bir ikamete sahip olması yeterli olacak. Bunun dışında seçici herhangi bir kriter aranmayacak.
Yarışmanın Türkiye ayağındaki başvuralar, 2 Haziran – 1 Temmuz 2014 tarihleri arasında elektronik ortamda “www.turkey.cleantechopen.org” adresi üzerinden kabul edilecek. Başvurular, TÜBİTAK tarafından düzenlenecek panellerde uzmanlar ve akademisyenler tarafından değerlendirilecek ve programa devam etmeye uygun bulunan 25 yarı finalist takım, ilan edilecek.
Yarı Finalistlere Eğitim Fırsatı
Yarı finalistler, Silikon Vadisi’ndeki Ana Girişimcilik Programının yürütücüsü “The Cleantech Open” tarafından 10 haftalık bir eğitim sürecine tabi tutulacak. Eş zamanlı olarak TÜBİTAK aracılığı ile üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) ve Teknoloji Merkezleri ile diğer proje paydaşları tarafından düzenlenecek iş girişimcilik eğitimlerinden de ücretsiz faydalanacaklar. Ayrıca her takıma, markalaşma, satış ve pazarlama, iş modelleri, iş hukuku, sürdürülebilirlik, fikri mülkiyet hakları gibi konularda, uzmanlar tarafından iş geliştirme eğitimleri verilecek.
Birinciye 50 Bin TL Ödül
Tüm bu aşamaların ardından ilk olarak kategori birincileri, ardından Türkiye birincisi belirlenecek. 2014 yılı için ulusal birinciye 50 bin TL, kategori birincilerine ise 20 bin TL ödül verilecek. Türkiye birincisi olan proje, kasım ayında Silikon Vadisi’nde düzenlenecek Global Forum’da diğer ülke birincileri ile yarışacak.
Ayrıca programa katılacak takımlar, rehberler ve panelistler, “Global Cleantech Innovation Program” platformunun uluslararası havuzunda yer alan birer üyesi olacak. Böylece, Güney Afrika’daki bir girişimci, Türkiye’deki danışman ile projesini geliştirirken, ürününü Pakistan’daki üretici veya firmaya satabilecek.
Program hakkında ayrıntılı bilgilere, “www.turkey.cleantechopen.org” adresinden ulaşılabilir.
Leave a Reply